News & media

Door schade en schande neem ik meer tijd (Regionale dagbladen)

Een interview met de ultieme lapjeskat. Vader, acteur, oud-Kamerlid en zanger: Boris van der Ham

Tekst: Ronneke van der Genugten

"Toen ik van de toneelschool afkwam, heb ik een paar jaar gespeeld. Toen ik een paar jaar de politiek inging, kon ik er niets naast doen. Nu ben ik bestuurder, acteur en zanger. Ik was te zien in ‘Flikken Maastricht’, ik had een rol in het slotseizoen van ‘Smeris’. Ik word vaak als boef gevraagd. Het is leuk om de grote slechterik te spelen. Maar het was ook geweldig om samen met Danny de Munk in de musical ‘Ciske de Rat’ te staan. Ik heb gemerkt dat ik het mooi vind om op een podium te staan met teksten waar goed over nagedacht is. Of deze nu verteld, gespeeld of gezongen worden. In een talkshow zit je al snel in een debatje en moet je improviseren. Met teksten waar over nagedacht is, til je het dagelijkse leven op. Dingen die invloed op je eigen leven hebben, zoals liefde en teleurstelling, kun je in een lied beter verwoorden dan in een kort debatje bij ‘Jinek’ Ik merk dat mensen door mijn liedjes geraakt worden. Dat smaakt meteen naar meer. Ik wil ze niet alleen in het hoofd, maar ook in het hart raken.”

,,Mijn grootste dilemma is het eeuwige dilemma van het kiezen. Van oorsprong ben ik acteur, daar hoort zingen en creëren bij. Het was mijn eerste beroep, en ik vind het nog steeds het fundament. Maar als je kijkt naar wat ik allemaal gedaan heb, zie je pas het echte dilemma: Ik ben altijd bezig om het maatschappelijke te veranderen. Het kost veel tijd en is soms leuk, soms frustrerend. Die keuze tussen het maatschappelijke en het artistieke hoort bij mij. Het lukt me niet om me volledig op het artistieke te storten. Het verbeelden van de werkelijkheid kost concentratie, daar moet je je voor willen opsluiten. Dat lukt me maar deels omdat ik teveel belangstelling heb voor wat er om me heen gebeurt. Ach weet je, op de middelbare school zeiden ze al steeds tegen me dat ik moest kiezen. Daar heb ik me nooit aan gehouden en kan het iedereen aanbevelen. Het is de beste oplossing tegen een burn-out. Je hoeft niet minder te gaan doen, maar meer doen wat je leuk vindt.  ‘Wees een lapjeskat!’, daartoe benoem ik mezelf tot ambassadeur.”

Boris van der Ham (Amsterdam, 29 augustus 1973) maakt zich als bestuurder hard voor maatschappelijke problematiek als gehandicaptenzorg en humanitaire rechten. Hij studeerde in 1998 af aan de Toneelacademie Maastricht: zijn oorspronkelijke beroep is acteur en vindt het heerlijk om de boef te spelen.  Van der Ham ontwikkelde zich als charismatische politicus en vertegenwoordigde D66 van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer.  Als zanger weet hij het hart te raken met het nieuwe album ‘Niemand dan wij’, waarin hij een eerbetoon brengt aan het Nederlands zelf met liedjes van Wim Sonneveld, Toon Hermans en Jules de Korte. Het laatste lied, ‘Opstaan’ op dit album is van hemzelf.

Boris heeft een vaste relatie, twee kinderen en woont in Amsterdam

© Foto Ella Tilgenkamp